Hoe volg je een opleiding met een budget?

Als je een opleiding wilt volgen maar hier niet voldoende geld voor hebt kan dit lastig en ontmoedigend zijn. Misschien wil je je verder ontwikkelen zodat je binnen je werk kan doorgroeien of wil je juist meer mogelijkheden en nieuwe baan vinden. Je kunt een STAP-budget aanvragen waardoor je een opleiding kan volgen en het meer toegankelijker wordt. Je kunt met dit budget €1000,- per jaar krijgen. Hoe kom je hiervoor aanmerking en wat voor opleidingen kun je hiermee doen? Blijf hiervoor lezen!

Veel keuze

Alhoewel er voorwaarden vast zitten aan het STAP-budget, kun je er toch veel opleidingen meedoen. Onder deze voorwaarden valt bijvoorbeeld het feit dat de opleiding die je wilt doen in het STAP-register moet staan. Voor het STAP-budget kun je een NIMA A opleiding volgen. NIMA is vooral leuk wanneer je in het vakgebied marketing en/of communicatie wil werken. Ook is NIMA geschikt voor bijscholing wanneer je binnen je functie wilt doorgroeien! Naast NIMA zijn er ook veel andere instellingen die opleidingen, trainingen en cursussen aanbieden van verschillende niveaus. Het STAP-budget is zo samengesteld dat mensen een eerlijke kans kunnen krijgen om zich verder te ontwikkelen en hierdoor zijn er veel opties in het STAP-register.

Voorwaarden

Wanneer je je wilt aanmelden voor het STAP-budget zitten hier natuurlijk voorwaarden aan vast. Eerder werd er al eentje genoemd, je opleiding moet in het STAP-register staan. Dit is echt essentieel omdat je via je opleider je STAP-aanmeldingsbewijs krijgt. Hier later meer over. Qua leeftijd is het belangrijk dat je minimaal 18 jaar bent. Er wordt geen maximale leeftijd aangegeven maar je mag nog geen AOW ontvangen als je een STAP-subsidie aan wilt vragen. Verder is het belangrijk dat je volksverzekerd bent. En als laatste moet je er op letten dat je maar 1 keer per kalenderjaar een STAP-budget mag ontvangen. Dus als je deze al hebt ontvangen dan moet je wachten tot het volgende kalenderjaar om het proces opnieuw aan te gaan.

Aanvragen

Wanneer je een leuke en interessante opleiding hebt gevonden die je wilt volgen en die in het STAP-register staat moet je je aanmelden. Via de opleiding krijg je, zoals eerder benoemt, een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit is essentieel omdat je dit nodig hebt om het budget überhaupt aan te vragen. Nadat je dit bewijs hebt ontvangen, kun je via Mijn STAP-Budget het budget aanvragen. Je moet inloggen met je DigiD en vult het aanvraagformulier in. Vervolgens krijg je de optie om je aanmeldingsbewijs te uploaden. Wanneer je deze niet hebt ontvangen moet je contact opnemen met je opleider. Nadat je alles hebt ingevuld en upgeload, ben je klaar met het aanvraag process. Je zult zo spoedig mogelijk te horen krijgen of je in merking komt voor de subsidie. Soms is het zo dat het budget op is voor die periode. Je moet dan wachten tot de volgende aanvraagperiode. Iedere twee maanden begint er een nieuwe aanvraagperiode. De eerste periode van het jaar begint in januari, de tweede in maart en zo gaat het verder. Wat als laatste belangrijk is om te weten, is dat UWV het geld overmaakt naar de opleider. Je krijgt zelf dus geen geld op je rekening gestuurd! Dit is om zekerheid te hebben dat het geld wordt gebruikt voor je opleiding. Anders zouden er mensen zijn die misbruik maken van het systeem dat er juist is om mensen te helpen.