Maatschappelijk werk, zo begin je!
Maatschappelijk werk, ook wel sociaal werk genoemd een branche waarin jij als sociaal werker mensen ondersteunt, begeleid en helpt om goed draaiend lid van onze samenleving te zijn. Het is een sociaal beroep waarbij je elke dag wel in contact komt met mensen. Een communicatief eigenschap is daarom erg belangrijk. De naam maatschappelijk werk is eigenlijk een verzamelnaam, omdat het vak zelf op vele vlakken uitbreidt. Zo kan je gespecialiseerd zijn in ouderen met financiële problemen begeleiden, of aan de andere kant van het spectrum kan je je juist focussen op jongeren met psychische problemen. Kort samengevat, maatschappelijk werk kan best overweldigend zijn als je niet zo goed weet waar je moet beginnen. Dit artikel bespreekt een aantal onderwerpen waardoor met een voorsprong begint aan je studie en baan. Onderwerpen als: opleiding burgerzaken, eigenschappen en baan opties worden besproken!
Opleidingen
De eerste stap is natuurlijk de juiste opleiding kiezen die bij jou past. Omdat maatschappelijk werk zo breed is, raden veel mensen aan om te beginnen bij de categorie burgerzaken. Burgerzaken biedt veel diversiteit aan qua opleidingen en trainingen. Hierdoor kan je veel gemakkelijker je interesse linken aan een specifieke branche. Ook geeft het de mogelijkheid om een individueel onderwerp te leren in de vorm van een cursus of training. Dit bespaart veel tijd, moeite en geld. Weet je nog helemaal niks van burger en/of publiekszaken, volg dan een langdurige opleiding zoals beleidsadviseur of dienstverlening. Heb je al ervaring met deze brede lijnen van het vak, kies dan voor een cursus of training zoals de schuldhulpverlener cursus.
Eigenschappen
Om eerlijk te zijn, is er geen winnend recept qua eigenschappen in sociaal werk. Als je het werk leuk vind en gemotiveerd bent, komt het resultaat vanzelf ondanks jouw eigenschappen. Natuurlijk zijn er wel een paar karakteristieken die nuttig zijn om te beheersen voordat je begint aan een maatschappelijke opleiding of sociaal werk. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je gemakkelijk contact kan leggen met diverse mensen en communicatief sterk bent. Jouw werk bestaat grotendeels uit communiceren met cliënten dus taalvaardigheid is erg belangrijk. Een volgend karakteristiek dat belangrijk is, is geduld. De meeste mensen die jij gaat helpen zitten verwikkeld in financiële, sociale of psychische problemen. Jij als professional moet hen daarbij begeleiden en motiveren om de draad weer op te pakken. Dit kan soms een erg lang process zijn. Geduld is daarom erg belangrijk omdat dit aantoont dat jij de oprechte intentie hebt om mensen te helpen.
Baan opties
Als maatschappelijk werker help je mensen met psychische, sociale of financiële problemen. Dit betekend dat je op een heleboel verschillende plekken terecht kan. Maatschappelijke opvang, zorg en gemeenten zijn een handvol opties die jij hebt als je je wilt richten op maatschappelijk werk. Daarentegen kan je ook aan de slag bij verschillende zorggroepen zoals ZZG. Help je liever immigranten met het re-integreren in de samenleving, dan is het AZC ook nog een goede mogelijkheid. Ben je iemand die graag met data en gegevens omgaat, dan is het gemeentehuis eventueel een leuke optie. Er zijn een heleboel diverse banen die kunnen passen bij jouw normen en waarden. Neem daarom de tijd om goed na te denken over jou toekomstige baan of opleiding.